petak, 8. travnja 2022.

Feniks

 #Fenix ​​bird meaning. 

Before you put a bird on your body, you need to know what kind of hidden value carries. Most modern Tattoo artists assure that this symbol has lost its meaning, does not carry a mystical meaning or tone, because the bird will not give immortality to their owner. Fenix ​​is ​​a faith of a person in something light and good, a beautiful dream that lives in the heart with hope in a miracle.
It should be noted that the tattoo used different peoples and categories of the population, thanks to which the image meaning was constantly changed and treated in a new way. Egyptian priests, Romans, etc ... etc ... they used the same tattoo. At the moment, he also has numerous significances, e.g.: #fenix can symbolize the cyclic nature of everything on Earth, endless life, re-birth process or wheel Sansare.
In the Middle Ages Alchemists used the Fenix ​​image to indicate sulfur. However, among modern significations that are worth today, there may be different interpretations of interpretation:

- Patience.
- Resistance with difficulties.
- Fire purification, in which passions and vices were burned.
- Creating and destruction.
- Reincarnation process.

If Fenix ​​is ​​interpreted as a Slavic Fiery Bird, then it is a symbol of wisdom, kindness and happiness. Victory over death.

Misticno jaje

Mistično kameno jaje” pronađeno u Kalesiji

Trinaestogodišnji Muhamed Alić zajedno sa ocem Nijazom radeći u vrtu pored potoka pronašao je “mistično kameno jaje”.

“Pa sve je od kamena i ima male “rupe” po sebi. Liči na jaje, a kome god smo to pokazali niko ne zna šta je u pitanju”, govori nam Nijaz Alić.

Ja bi iskreno volio kada bi neko odgonetnuo šta je u pitanju, naš rođak Fikret je postavio to na internet da vidimo hoće li se ko javiti da kaže da li je negdje slično nešto našao. Mi smo pretraživali, ali ništa nismo uspjeli naći, priča nam Nijaz koji je inače profesor u MSŠ Kalesija.

Kako kaže za sada “mistično kameno jaje” je u Kalesiji, a u narednim danima će potražiti i pomoć u Sarajevu kako bi odgonetnuli iz kojeg perioda potiče i otkud tu. 

Mystical eye

 Mystical Stone Egg "Found in Kalesija 

 Thirteen-year-old Muhammad Alić together with his father nijaz, working in the garden next to the stream, found the "mystical stone egg." 

 "Well, it's all of the stone and there are little" holes "in itself. It looks like an egg, and whomsoever we showed that no one knows what it is in question, "Niaz Alic speaks to us. 

 I would sincerely love when it comes to what it was, our cousin Fikret put it on the internet to see if he wants to say that he did something similar. We searched, but we failed nothing, telling us a nier that is the otherwise professor in the MSS Kalesija. 

 As he says "Mystical Stone Egg" is in Kalesija, and in the coming days he will also seek help in Sarajevo to raise from which period comes and from. 

Tajanstvena bica

Svijetli stanovnici mora(pirosomi) hrane se sitnim planktonima i piju filtriranu vodu koja prolazi iz jednog otvora u drugi. Da bi se kretali koriste struju okeana i oni su jedini zivi pojedinci koji se tako krecu.
Znanstvenici skoro da nista ne znaju o pirosomima, osim da su jedinstveni primjerci podvodnog svijeta, koji nas podsjeca na nerazumljivost svemira i tajne koje drzi okean. Drugo tako cudno Bice je vrsta raka, koji se zove izopod.
Neistraženi su i naucnici o njima gotovo da ne znaju nista.
Njihovo postojanje je odbacilo hipotezu o odsutnosti zivota na dnu okeana. Izopodi zive u dubinama od 170 do 2200 metara. 

Cudni obicaji

Moja zemlja ima zaista neke cudne obicaje i vjerovanja, napisat cu vam neke od njih:
NE BRIJI SE I NE SISAJ UTORKOM 
To je strogo zabranjeno, Kazu neki covjek nije postovao, prilikom brijanja se tako jako posjekao da je iskrvario do smrti. Postoji vjerovanje da ako se sisas i brijes utorkom oko tebe se okupe dzini(zli duhovi) i zele da ti naude. Bilo tacno ili ne vec stotinama godina ta priča postoji.
NE SIJECI NOKTE UVECE 
Na taj nacin pozivas dzine koji vole prljavštinu(jer nokti su prljavi) i na taj nacin rusis nafaku i mir u svojoj kući. 
PORODILJA NE SMIJE IZLAZITI VAN 40 DANA 
Ovo se misli u cetresnici, pogotovo uvece jer taj je najslabija, pa bi sejtani mogli da joj naude i oduzmu pamet. Postoji prica o zeni(nedavno je umrla) izasla je da pomuze kravu, da bi pomogla svekrvi,sjela na skemliju tako joj je bilo lakse i nikad se više nije ispravila. Cijeli zivot je pogurena bila. 
Da li su sejtani ili ne znam sta, ali ni jedan ljekar joj nije uspio pomoci. 
NE ZVIŽDI UVECE 
Svojim zviždukom uvecer dozivas zlo. 
NE PROLAZI KRAJ SMECA A DA SE PRITOM NE POMOLIS 
Da, bas tako, jer Kazu ograjisaces, nagazices, pa ces skrenuti s pameti. 
ZADRZI DAH KAD PROLAZIS KRAJ GROBLJA:
Jer mogao bi da udahnes neciju dusu. 
I jos puno vjerovanja i obicaja za koje sam cula. 
Svi su povezani sa nekim zlim silama. 
Bilo tacno ili ne, znam puno ljudi koji se jos uvijek pridrzavaju. 
Da li ste vi culi za slicne obicaje i vjerovanja?

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...