četvrtak, 3. studenoga 2022.

Najveći svjetski misterij

Najveći svjetski misterij postao još zagonetniji: Novo otkriće o Stonehengeu

Arheolozi i geolozi proveli su nekoliko stoljeća raspravljajući o podrijetlu materijala koji su korišteni za izgradnju Stonehengea, ali argument se konačno može raspraviti zahvaljujući novoj studiji u časopisu Science Advances.
Koristeći niz kemijskih analiza, autori studije pružaju prilično uvjerljive dokaze da goleme gromade građevine potječu iz mjesta zvanog West Woods, nekih 25 kilometara od samog spomenika.

Kultni Stonehenge
Kultna neolitska znamenitost, Stonehenge nalazi se u sadašnjem okrugu Wiltshire u Ujedinjenom Kraljevstvu i sadrži kamenje različitih vrsta i veličina. Primarna arhitektura spomenika sastoji se od golemih silkretnih megalita, poznatih kao sarseni, dok se niz manjih kamenja, zvanih bluestones, također nalazi po cijelom mjestu.

Izvori Stonehengea
Prijašnja istraživanja pratila su puno kamenja do njihovih različitih točaka podrijetla, a neke su graditelji Stonehengea prenijeli više od 200 kilometara s lokacija u Walesu.
Izvor sarsena, međutim, do sada je izmicao znanstvenicima, s puno nagađanja, ali malo stvarnih dokaza o podrijetlu ovih kolosalnih gromada. Kako bi konačno riješili misterij, istraživači su upotrijebili tehniku ​​zvanu prijenosna rendgenska fluorescentna spektrometrija za analizu kemijskog sastava preostalih sarsena, prije nego što su ih međusobno usporedili kako bi odredili njihov stupanj kemijske varijabilnosti.
Smatra se da je spomenik izvorno sadržavao oko 80 sarsena, iako su samo 52 ostala na tom mjestu danas.
Od 52 sarsena, za 50 je utvrđeno da su svi došli s istog mjesta. Kako bi odredili ovu zajedničku točku podrijetla, autori studije usporedili su geokemijski potpis jednog od ovih kamenja s onima drugih sarsena iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva. Tako su uspjeli identificirati West Woods, koji se nalazi sjeverno od Stonehengea kao izvor masivnog kamenja.

Novo otkriće
Iako pomaže u rješavanju jedne od glavnih misterija oko Stonehengea, ovo otkriće također postavlja neka fascinantna nova pitanja. Na primjer, za dva sarsena uključena u ovu analizu – poznata kao Stone 26 i Stone 160, otkriveno je da dolaze s druge, neidentificirane točke podrijetla, a autori studije to ne mogu objasniti.
S druge strane, rezultati ove studije barem potvrđuju da je ostalih 50 sarsena vjerojatno dovezeno na lokaciju u isto vrijeme, što sugerira da su bili sastavljeni tijekom jedne faze izgradnje. Ovo diskreditira prethodnu teoriju koja je tvrdila da je jedan od ovih sarsena, poznat kao Heel Stone, bio nabavljen iz obližnjeg mjesta i podignut prvi, a da su ostali doneseni iz daleka kasnije.
Unatoč najnovijim otkrićima o povijesti Stonehengea, znanstvenici još uvijek ne mogu potvrditi tko je izgradio drevni spomenik i kojoj je svrsi služio, piše Iflscience.

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...