ponedjeljak, 24. siječnja 2022.

Kopriva

Vec izvjesno vrijeme pijem caj od koprive.
Dosta mi je pomogao. Ujutro nemam kesice ispod ociju, ocistio me od toksina, izgubila sam nesto i kilograma i nemam vise bolne menstruacije. Moj savjet za zene da ga pocnu piti. Makar po solju svaki dan. 

Zapoceti ponovo

Dobar dan
Zelim vam ispričati kako sam sama sebi uspjela pomoci i pobijediti stanje u kojem sam se nalazila. Mnoge od nas ćute o tome i same se bore, a to je jako teško. I ja sam bila na samom dnu. Nikome nisam govorila o borbama koje vodim sama sa sobom. U to vrijeme bila sam razvedena, izasla sam iz loseg braka i otisla sa cerkom kod mame. Imala sam posao i nisam se morala puno brinuti. Za muzem i nisam tako patila, naprotiv, jedva sam čekala da ga se rjesim. Ali odjednom moje se psihičko stanje poceo mijenjati. Pocelo je sa nekim crnim mislima, umisljala sam da imam rak, da cu brzo umrijeti, onda je pocela ta neka uzasna briga za moju porodicu. Bojala sam se da cu ostati bez njih, stalno sam panicarila. Zatim je nastala neka ravna crta. Prvo sam prestala da vodim racuna o sebi. Udebljala sam se, oko 90 kg sam vagala na visinu 1.65.Neofarbana,nisam mislila sta obuci, nego sta prvo Dodje pod ruku. Tako sam isla na posao. Slatkiši i cipsevi su postali moji glavni obroci. Sve dok se jedno jutro nisam pogledala u ogledalo, uzas. Vidjela sam staricu, iako mi je tada bilo 31 godina. U to vrijeme bila sam negativna prema ljudima, sve mi je smetalo. Uvijek neurotična, otjerala sam mnoge drage osobe od sebe svojim ponašanjem. Morala sam stati na loptu i poceti ponovo. Kao prvo promjenila sam ishranu. Kazu:"Onakav si kako jedes" i da, ima smisla.
Slatkise i cipseve sam zamijenila suhim vocem, kafu zelenim čajem, uvela sam redovito svjeze voce i povrce i pocela sam redovito da uzimam svaki dan po stanglu tamne čokolade. Vremenom pocela sam gubiti na kilazi. I onda je na red dosla kosa. Od duge crne kose osisah se na kratko i ofarbah u plavo. Wow.
Ko god me je sreo, stao je u čudu. Govorili su da predobro izgledam, da sam trebala ranije to uraditi. Tada mi se vratilo samopouzdanje, opet sam pocela da se smijem. I onda sam se i zaljubila, sada sam u sretnom braku.
Vjerujte mi da je najbitnije prvo nauciti voljeti sebe. 
Ako si jednom pala, ne znaci da treba da odustanes od života. 
Promjenite ishranu kao prvo, pocnite se baviti stvarima koje volite, udahnite zivot punim plućima. Podijelite svoje stanje sa drugima i vodite računa o svom fizickom izgledu, vjerujte jako je bitno. Ne ide sve bas tako glatko, ali vremenom, uz malo truda, postat cete sretna osoba. 
Zelim svakoj od vas da uspije. 
I jos jedan savjet, redovno kontrolišite svoje zdravlje. Budite sebi na prvom mjestu. 

Jaffa kuglice

Obožavam slatkise.
Juce sam pravila ove predobre kuglice. Nestale su za cas. Odlucila sam podijeliti recept sa vama. 
Potrebno je:
350 grama mljevenog keksa
sok od naranče 
200 grama cokolade za kuhanje 
4 vanilin secera
100 grama mljevenog oraha
kasika meda 
kasika marmelade koje vec imate u kući 
sarene mrvice ili cokoladne 
Jednu cokoladu istopiti na pari sa malo margarina, drugu istopiti isto tako i ostaviti je za umakanje kuglica
U rastopljenu cokoladu dodati keks, orahe, vanilin secer, med i marmeladu i dosuti sok od naranče, tek toliko da se mogu raditi kuglice. Praviti kuglice i uvaljati u cokoladu, pa u mrvice. 
Ostaviti da se stegne i ohladi. Predobre su. Probajte. 
Ja ovaj put nisam imala oraha, dodala sam bademe i malo ruma za kolace. 

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...