utorak, 25. siječnja 2022.

Covjecija biljka

Ne znam koliko vas je upućeno u ovo, ali vjerujem da mnogi nisu ni culi za ovu biljku. Njeno pravo ime je Mandragora i vjeruje se da ima misticne moci.
Samo odabrani ljudi je mogu brati. 
Kazu da je to biljka koja vristi kada se bere i da berac veze biljku za rep crnog psa i nahuska psa koji je bjezeci iscupa i od njenog vriska odmah ugine. Berac mora da stavi vosak u usi jer ne smije cuti njen vrisak. Vjeruje se da donosi srecu onima koji je posjeduju. Cula sam da postoji neka baba na Rtnju koja je bere i prodaje, ali do njenog kontakta nisam dosla. Uglavnom, bilo istina ili ne, ova biljka zaista cudno izgleda. 

Turbe sedam brace

Legenda kaze da ovo turbe ima moc da vam ispuni zelju.
Ne znam bas puno o tome, ali znam da je jako posjećeno, znaci da ipak nesto postoji u toj priči.
Nalazi se u Sarajevu

Sta znaci kada vam igra oko

Mnogi od nas se uplase kad im zaigra oko.
Pa evo neka objasnjenja ukratko. 
U Kini Kazu ako igra lijevo oko to je velika sreca, dok je desno los znak, na Havajima je obrnuto. 
Indijci Kazu da titranje lijevog oka znaci dolazak stranca u kucu i raspad porodice, dok je desno bolest u kuci. 
Na Balkanu postoje razna tumačenja, kao na primjer lijevo oko vidjet ces svog dragog, desno tuga
Dok doktori daju dijagnozu, Kazu da je to bolest oka i da se zove Blefarospazam, uzrok moze biti nervni poremecaj, nedostatak sna, depresija, predugo koristenje mobitela ili laptopa.
Eto jedno ukratko objasnjenje. 

Vile i konji

Kazu nasi stari da vile konjima nocu pletu grivu, pa zato mozete vidjeti konja sa prelijepim pletenicama. Jeste li ikada culi za slicnu pricu? 

Paranormalno ili?

Uvijek sam voljela slušati price starih nana o zlim zenama, sihirima, duhovima itd, ali ova sto cu sad ispricati mi je bas ostala u sjećanju.
Moja komsinka nana Zuhra odrasla je nadomak Maglaja u cisto muslimanskom selu, ovo moram naglasiti jer se veze za pricu. Oduvijek se Zuhra bojala ostavit ves vani kad ce mrak, sjeci nokte utorkom, izlaziti poslije aksama i mnogo toga, baš je bila sujevjerna. Jedno ljetno vece sjedili smo u njenom dvorištu i kao i uvijek zapoceli pricu o vilama i vjesticama. Zuhra se malo zamisli i ℹ onda poce da prica:
Kaze tesko se zivilo, otac radio sa konjima iz sume dovlacio drva, orao, sadio da bi ih prehranio, al uvijek su kaze veseli i zdravi bili, otac bio blage naravi, dobar covjek, vrijedan. 
Jedan dan otisao je opet u sumu sa svojim rodjakom u drva. Mati mu spremila hljeb i sir i otisao je za poslom. 
Vec i aksam a njih dvojice nema kuci. Mati se zabrinula, iz kuce u kucu hoda. Nervozna, sve crno misli. Odjednom, pojavise se oni, idu pjeske, konja nigdje. Mati potrca prema njima, otac samo odmahnu rukom, tad ga je Zuhra prvi put vidjela ljutog.
Otac udje u kucu, ne htjede ni jesti, ode u sobu da spava bez ijedne riječi, bez ikakvog objasnjenja. 
Ujutro smo kaze Zuhra ko i uvijek rano ustali, da namirimo stoku, ustade otac i kaze materi "Prodat cu konje, u sumu vise necu" Mati samo klimnu glavom, znalo se, njegova je zadnja, pa jadna i ne pita nista.
Od toga dana u Zuhrinoj kuci sve se promijenilo. Otac nije vise bio onaj covjek. Poceo i da pije, pricao sam sa sobom, selo ga nazvalo "blentavi Abid" a sto je najcudnije, od te noci sa rodjakom više nije progovorio. Umro je ubrzo poslije svega toga. I tada nam rodjak isprica sta se desilo. Vracali su se kao i uvijek iz sume, sa punom prikolicom drva. Kaze rodjak, odjednom neka magla se spusti, konji stadose ko ukopani, nece da ide. Mi vuci, udri konje, al ne, jednostavno nece da se pokrenu. Magla odjednom posade gusca, i tada ugledasmo dvije casne sestre, idu prema nama. Konji se digose, obrise balvane i podjose bjezati, Abid pobjeze na jednu, a ja na drugu stranu. U selu nema manastira, nema crkve. Nadjoh Abida da lezi, sav pobjelio, trese se, kaze "Hajmo kuci, neka konja, doci ce" Do kuće, nije progovorio, niti je ikada pricao o tome, umro je i odnio tajnu sa sobom, niko ne zna sta je on jos vidio ili dozivio. Tu rodjak zavrsava pricu.
Stare price Kazu da je tu nekada postojao manastir i da su za vrijeme prvog svjetskog rata ubijene casne sestre. 
"Ko cega znat" tako zavrsi pricu nana Zuhra.
Od nane sam jos cula cudnih prica, ali ova mi je zaista ostala u sjećanju. 

Djecak place krvave suze

O mnogo tome sam citala, ali ovaj me je clanak zaista zainteresovao. U Indiji desetogidisnji djecak kada place, plakao je krvave suze. U selu neki su ga se bojali, drugi proglasili svecem.
Ipak bio je cudak za sve njih pa je nailazio na izbjegavanje ljudi, naročito svojih skolskih drugova. 
Medutim tim ljekara ima dijagnozu za to. Bolest se zove "Hemolacria"
Uzroka postoji dosta, kao recimo:
Konjuktivna ozljeda 
Poremecaj krvi uključujući i hemofiliju 
Krvarenje nosne supljine 
Neke vrste beningnih tumora 
Hormonski uzroci
Djecak je podvrgnut ispitivanju, medjutim, kod njega nije pronađeno Nista od ovoga gore navedeno. Bio je potpuno zdrav 
Doktori su to nazvali "Idiopatski uzrok" bez ikakvog objasnjenja, nikakvo zdravstveno objasnjenje.
Godinama kasnije kod djecaka, sada vec zrelog čovjeka, to je prestalo. 
Nikada nisu saznali sta mu se dogodilo i zbog cega je plakao krvave suze. I dan danas nije rjeseno. 

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...