petak, 27. svibnja 2022.

Misterija cinobera

MISTERIJA CINOBERA
Cinober (grčki kynnabari) je živin sulfid. Ima lepu crvenu boju i predstavlja glavnu rudu iz koje se dobija živa. Cinober sadrži gotovo 87 % žive. Živa se dobija tako što se cinober mrvi u rotirajućim pećima, pri čemu isparava i prenosi u kolonu gde se hladi i kondenzuje. Kineski alhemičari nisu pridavali veliki značaj sumporu, ali su zato u cinoberu videli napitak besmrtnosti. Cinober se uzimao u Indiji, ali i u Evropi, gde ga je preporučivao Paracelsus. Na istoku je cinober, po značaju, ekvivalentan kamenu filozofa zapadnih alehemičara.
U Knjizi istorije (Xiaowu Benji) stoji zabeleženo da je alhemičar Li Šaodžun sledećim rečima ubedio cara Vu Dija (vladao od 140. do 87. godine pre n.e) u delotvornost cinobera:
„Ukoliko prinesete žrtvu Bogu kuhinje, dobićete posebnu supstancu. Sa tom supstancom, možete transformisati cinober u zlato. Ukoliko jedete iz zlatne posude, živećete duže. Ukoliko poživite dovoljno dugo, srešćete besmrtnike na Ostrvima blaženih. Pošto sretnete besmrtnike i posetite planinu Taišan, bićete besmrtni poput Žutog cara. Jednom prilikom sam na moru ugledao besmrtnika An Ćišenga. On može da ide na Ostrva blaženih i da se odatle vraća po svojoj volji. An Ćišeng će prići pravoj osobi, u suprotnom će se sakriti. Pošto je to čuo, car je prineo žrtvu Bogu kuhinje i poslao na put Li Šaodžuna da potraži An Ćišenga i druge besmrtnike na Ostrvima blaženih. U međuvremenu, započeo je da stvara zlato transformišući cinober i druge sastojke...Iako car nikada nije sreo An Ćišenga s Ostrva blaženih, mnogi su to isto pokušali, krenuvši za njegovim primerom...“
Taoisti smatraju cinober najvažnijim metalom i mineralom. Cinober, po taoistima, može sam od sebe da se transmituje, u periodima od po 200 godina, u svaki od pet glavnih metala, zaključno sa zlatom. Kineski naziv za spoljašnju alhemiju - “vai dan” – potiče od kineske reči za živu – „xiandan“. Značaj cinobera ogleda se i u tome što skoro svi kineski alhemijski tekstovi od III veka započinju konstatacijom: “Ko proguta sveti eliksir od cinobera, telo i život trajaće mu večno koliko Nebo i Zemlja.”
Kinezi su posmatrali ljudsko telo kroz prizmu “tri polja cinobera”. Gornje polje cinobera obuhvata polje glave i naziva se Huan (Palata). Srednje polje cinobera je trup i naziva se grimizna palata. Nisko polje cinobera se nalazi ispod pupka.
Taoisti povezuju cinober sa Jugom. Boja cinobera je boja životne radosti i veselja i često se koristi u kineskom slikarstvu. Kineskim alhemičarima je, naravno, bilo vrlo dobro poznato da je nepročišćeni cinober otrovan. Zbog toga su nastojali da ga pročiste kako bi umesto smrtonosnog otrova, postao eliksir koji produžava život i daje besmrtnost.

Opsjednuta, jedva se resila zloduha, koji je mucio skoro godinu dana

GODINA DANA MUČENJA / Otkrila je kako se riješila zloduha koji se toliko vezao uz nju da ni crkva više nije bila od pomoći

'U potpunosti je preuzeo moj život. Došlo je do toga da se počeo pojavljivati posvuda, njegovu mučenju svjedočili su prijatelji, kolege na poslu...', izjadala se ta žena
Debbie McAll, 51-godišnja Britanka iz Portsmoutha koja se danas rado bavi istraživanjem paranormalnih fenomena, prepričala je za tamošnje medije kako se tijekom 2012. uz nju vezao zloduh koji ju je progonio i maltretirao punih godinu dana.

Situacija je bila toliko grozna da je strahovala za svoj život, a zloduh se često znao poigravati s njom tako što bi micao predmete pored nje.

Međutim, to je bio tek manji dio problema:
"Znao me gurati niz stepenice i vući za gležnjeve. To se ponovilo četiri ili pet puta. Jednom prigodom je svemu tome svjedočio prijatelj, koji je jednostavno pobjegao glavom bez obzira iz kuće kada je to vidio", prenio je njezine riječi Mirror, dok je McAll u nastavku kazala i ovo:
"U to vrijeme zloduha nisam mogla vidjeti, ali bih osjećala njegovu prisutnost. Kasnije se počeo materijalizirati, a ukazivao bi se kao zlokobna sjena, otprilike visoka metar i sedamdeset centimetara".
McAll se tijekom tog mučenja obratila crkvi za pomoć, ali nakon što svećenici zloduha nisu uspjeli protjerati, upoznala je medija (osoba koja komunicira s onostranim) koji joj je pružio spasonosan savjet.
Objasnio joj je da mora izbaciti svu negativnu energiju koju drži u sebi jer je upravo to ono što zloduha veže, pa kada je napokon u tome uspjela, zlotvor se potkraj 2013. godine pokupio.
"U potpunosti je preuzeo moj život u tih godinu dana. Došlo je do toga da se pojavljivao posvuda, njegovu mučenju svjedočili su prijatelji, kolege na poslu... Bila je to najteža godina u mom životu".
McAll tijekom razgovora nije ulazila u to što je zloduha moglo dozvati, ali je kazala da je još kao dijete primjećivala prisutnost pokojnika u svome životu.

"Znala bih vidjeti redove ljudi dokle bi mi sezao pogled, ali nikada i njihova lica. Te figure bile bi bijele i mutne, a od mene bi tražile pažnju. Zapravo, tražile bi pomoć, a ja bih im odvraćala da odu od mene i ostave me na miru", rekla je u jezivom intervjuu.

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...