srijeda, 27. travnja 2022.

Lovorov list za zdravlje

Mnoge žene u hranu dodaju lovorov list, posebno u crveno meso i živinu Ne znajući razlog zašto u hranu dodaju lovorov list, kada pitate bilo koju ženu za razlog, ona vam kaže: Da bi jelu dala aromu i ukus.  Dodavanje lovorovog lista mesu pretvara trigliceride u monolipide. Da bi to testirali , prepolovite jedno pile i svaku polovinu skuvajte u šerpi.  U jednu šerpu stavite lovorov list, a drugu ostavite bez lovorovog lista i zabeležitenakon kuvanja, količinu masnoće u obe šerpe. 
Ako imate lovorov list, ne morate da idete u apoteku, jer su nedavna naučna istraživanja pokazala da lovorov list ima mnogo prednosti. Pomaže da se rešite mnogih zdravstvenih problema i opasnih bolesti. Lovorov list leči probavne smetnje, lovorov list pomaže da se rešite nadimanja, gorušica, kiseline  i zatvora. Reguliše pokretljivost creva, ispijanjem toplog čaja od lovora. Pored toga što snižava nivo šećera u krvi on je i antioksidant. Omogućava telu da proizvodi insulin, tako što ga dodajete u hranu ili ga pijete kao čaj mesec dana. Eliminiše štetni holesterol i oslobađa telo od triglicerida. Veoma korisan u lečenju prehlade, gripa i jakog kašlja, jer je bogat izvor vitamina C. 
Listove možete kuvati i udisati paru da biste se oslobodili sluzi i smanjili jačinu kašlja. Lovorov list štiti od srčanog I moždanog udara, jer sadrži jedinjenja koja štite srce i krvne sudove. Bogat je kiselinama kao što su kafeinska kiselina, kvercetin, eigenol i partenolid, to su supstance koje sprečavaju stvaranje ćelija raka u telu. Eliminiše nesanicu i stres ako se uzima pre spavanja i pomaže pri opuštanju i za miran san. Ispijanje šolje kuvanog lovorovog lista dva puta dnevno rastvara kamenje u bubregu i leči infekcije... 🌿❤️🌍

Zvijer iz Meksika

Chupacabra ili Chupacabras je zvijer koja navodno živi u okolici Puerto Rica i Meksika.
Naziv dolazi od španjolske riječi koja u slobodnom prijevodu znači "kozo-sisač", što nam govori da siše krv iz stoke.
To je također naziv za vrstu dobroćudne noćne ptice, no, međutim, chupacabras nije ptica i nije bezopasan.
Do sada ga se okrivljavalo za užasna ubojstva brojnih pasa, mačaka, pa i velikih životinja potut krava i konja, čija su unakažena tijela pronađena bez kapi krvi i nekih organa.
Prema opisu osoba koji su ga vidjeli imao je okruglu glavu, tamnosivo lice, izdužene crne oči, finu njušku i mala usta. Međutim, najuočljivija je bila njegova pigmentacija: poput kameleona mjenjao je boje od grimizne do smeđe i žute.
Međutim, to nije bila njegova najčudnija osobina. Mnogi su očevici, nakon malo dužeg gledanja u chupacabrasa, osjetili jaku glavobolju i mučninu te ga nisu mogli slijediti.

Na kraju, dva izdanja Strange magazina iz 1995. godine sadrže reportažu o navodnom malom biću kojeg je 1980.-ih u Puerto Ricu ubio jedan rančer.

Njegovu je stoku napadala užasna životinja, stoga je on jedne noći sa prijateljima postavio zasjedu. Na veliko zaprepaštenje, ugledali su 4 stvorenja kako ulaze u štalu i odnose jednu junicu. Rančer i njegovi prijatelji ubili su jedno stvorenje, a ostala 3 su pobjegla.

Biolozi nisu mogli identificirati to stvorenje zbog mnoštva značajnih morfoloških nepodudarannosti kad ga se uspoređivalo s majmunskim ili ljudskim fetusom, što su se činile kao najvjerojatnije mogućnosti.
Trenutačno, rančer koji je ubio to stvorenje odbija izručiti njegovo tijelo, pa ako ga se ne zaplijeni, njegov će identitet ostati tajna.

Behemoth

 Behemoth her mythological beast, similar to the dragon or even synonymous with a dragon with great power and teeth. Behemoth is considered to be the Egyptian Deity of Tawaret, ie Niel Kon. 
 In Jewish mythology, behemoth was a symbol of all evil on earth. It is mentioned in the Old Testament book on Job, where it is described as a large and strong nil horse. 
 In the Apocryphal Book of Prophets, Henok describes the origin of this demon. God created two monsters, a female name Leviathan who resides in the oceans and male, behemown that lives in the desert 
 Behemoth is not mentioned in the demon list in Johanna Weyer Pseudomonarchia Daemonum, although Weyer admits that behemoth could be Satan himself. However, Collin de Plancy states him in his book Dictionnaire Infern

Kentauri

Kentauri su bili mitski narod polu ljudi polu konja koji je živio u Tesaliji.
Sa malim izuzecima bila su to stvorenja surova, divlja i neprijateljski raspoložena prema ljudima. Većinom se javljaju u grupi, a po imenu ih znamo jedva dvadeset. Najstariji mitovi ništa ne govore o njihovom porijeklu. Pjesnik Pindar pripisao im je za oca čovjeka po imenu Kentaur, koji je navodno bio sin Lapitskog kralja Iksiona i Nefele, utjelovljenja oblaka. Mlada generacija kentaura izgubila je svoju surovost i divljinu i pridružila se Satirima u pratnji boga Dionisa. Iz mase divljih kentaura izdvajala su se samo dvojica: Hiron, sin titana Hronosa i Okeanide Filire, i Fol navodno sin Silena i ninfe Melie.

Borba s Lapitancima

Kentauri su najpoznatiji zbog borbe s Lapitancima. Naime, htjeli su oteti Hipodamiju i ostale žene na dan njezina vjenčanja s kraljom Piritom, Iksionovim sinom. Ondje je bio prisutan i Tezej, junak i osnivač gradova, koji je pomogao Piritu. Jedan je lapitski junak, Kenej, kojeg oružje nije moglo raniti, bio pretučen od Kentaura kamenjem i granama drveća. No, na posljetku su Kentauri pobijeđeni i uništeni. Kao i Gigantomahija i Titanomahija, i ovaj je rat metafora borbe između civiliziranosti i barbarizma

Pjesnik Pindar iznosi da je Kentaurima otac bio Kentaur, sin lapitskog kralja Iksiona i kraljice Nefele, utjelovljenja oblaka. Poslije je mlađi naraštaj Kentaura izgubio svoju surovost te su se pridružili Dioniziovoj pratnji - Satirima.

Moguće je da su isprva Kentaurima smatrani Tesalijci koji su stalno jahali konje, a kasnije se ta metafora pretvorila u mit. Homer Kentaure naziva više zvijerima nego ljudima.

Najpoznatiji Kentauri bili su Nes, Hiron, Fol i Eurition koji su bili likovi u pričama o Heraklu.

Najpoznatiji je bio Hiron koji se razlikovao od ostalih kentaura. Kentauri su bili zloglasni kao nasilni i nekulturni pijanice. Za razliku od njih, Hiron je bio pravi kontrast, inteligentan, civiliziran i ljubazan. Bio je stručnjak za umjetnost, lov i medicinu, a također i proricanje. Odgajao je i poučavao brojne grčke junake i bogove; imao je dar kojim je omogućio svojim učenicima da otkriju svoje najveće potencijale.

Peluda(mitolosko bice)

Peluda (La Velue - Dlakava zvijer) je mitolosko bice koje se prvi put spominje u Francuskoj i navodno potjece kraj rijeke Huisine. Pripovijeda se da je svojedobno terorizirala mjesto La Ferté-Bernard u zmajskom obliku. Imala je velike kljove i bila je sposobna rigati vatru. Njeni opisi se pomalo razlikuju od pokrajine do pokrajine, ali njena moc ostaje u svakoj prici doista zastrasujuca. Tako se govori da je imala sposobnost unistavanja usjeva svojim dahom, ispaljivanja svojih pera poput  letecih projektila, uzrokovanje poplava svojim kornjacastim nogama i takodjer je bila u stanju unistiti svoje zrtve silovitom parom iz usta ili pljuvanjem kiseline. Njen rep je bio njeno oruzije i jednim je udarcem navodno mogla ubiti odrasla covjeka, ali govorilo se da je njen rep bio i njena jedina slabost. Sama prica pomalo podsjeca na onu o Sv. Juraju i Zmaju, koja je pak u svojoj sustini inacica jedne mnogo, mnogo starije pretkrscanske pripovijesti.

Pripovjeda se da je Peludi bio uskracen pristup Noinoj Arki, ali da je ipak prezivjela biblijsku poplavu tako sto se sklonila u pecinu blizu rijeke Huisine. Mnogo godina kasnije ponovno se pojavila i zapocela terorizirati ljudska naselja. Navodno je i sama skoncala kad je ubila zarucnicu nekog covjeka tako da joj je osvetoljubivi zarucnik odrezao rep, jedinu ranjivu tocku na tijelu.

Ono sto je posebno u ovoj prici jest sto se radi o dlakavom zmaju, stvarnoj rijetkosti jer iako se u nekim pricama o Peludi govori da je imala i ljuske na pojedinim dijelovima tijela, sam njen naziv govori da se radilo o dlakavom bicu cije je tijelo bilo prekriveno krznom.




Mit o Narcisu

Mit o Narcisu
Narcis ili Narkis, prema grčkoj mitologiji, bio je sin rečnog boga Kefisa i nimfe Liriope. Kada je Narcis rođen, roditelji su upitali proroka Tiresiju da li će njihov sin dugo živeti. Mudrac je odgovorio da hoće, ali samo ukoliko nikad ne bude video svoj lik.

Već kao dečak Narcis je bio toliko lep da je svojom pojavom osvojio gomilu obožavatelja. Međutim mladi Narcis je bio gord i ledenog srca, pa je prezreo svaku ljubav. 

Nimfa Eho se zbog neuzvraćene ljubavi prema ovom lepotanu povukla u samoću gde je venula od ljubavne čežnje, sve dok od nje nije ostao samo glas, zato danas odjek glasa i nazivamo ehom. 

Najzad, jedan od odbačenih obožavatelja je prokleo mladog Narcisa da zavoli ono što mu je nedostižno. Boginja osvete Nemeza čuvši ovu kletvu, kaznila je mladog Narcisa koji je tak imao tek šesnaest godina. Jednog dana kad je Narcis otišao do izvora da utoli žeđ, umoran od lova, ugledao je svoj lik u bistroj vodii ostao opčinjen silnom lepotom, svojom. 

Uzalud je mladić poušavao da obgrli i poljubi sopstveni odraz u vodi, lik koji se zajedno sa njim smejao i plakao. U tim pokušajima i silnoj zaljubljenosti mladić je zaboravio na hranu i san i tako je kopnio živeći od ljubavi prema sebi sve dok nije klonuo na travi kraj izvora.

U času smrti jedino ga je Eho videla i šapnula mu poslednji pozdrav. Kad su uplakane i bolom skrhane Drijade, nimfe i Eho došle da ga sahrane, kraj izvora na mestu mladićeve smrti ugledale su prelepi cvet sa belim kruničnim listićima.

Pripoveda se da Narcis večno u podzemnom svetu Hada gleda svoje lice u vodama Stige.

Ilirska mitologija

ILIRSKA MITOLOGIJA

THANA

Thana ili Tana, boginja šuma i lova, kod Ilira se zvala i Šumska Majka i za nju se vezivalo niz magijski i ritualnih vjerovanja, koja još uvijek možemo pronaći u bosanskim magijskim vjerovanjima o Gorskoj vili koju žene u basmama nazivaju "sestrom, majkom" a opisuju kao prelijepu mladu ženu u bijeloj odjeći i sa dugom kosom.
Na jednom reljefu prikazana je sa raspletenom kosom, odjevena u kratku opasanu tuniku, koja zapravo izgleda dvodjelno, jer je samo suknja izražena naborima, dok je gornji dio odjeće, sa ušivenim rukavima posve gladak. Tana ima napola raskriljene ruke te u jednoj ruci drži lisnatu granu a u drugoj granu jele.

Thana se često povezuje sa bogom Vidasusom (Vidas). Njima su posvećene četiri zavjetne are što su otkrivene u Topuskom, u blizini jednog toplog izvora. U Topuskom su otkriveni ostaci hramova i brojni natpisi posvećeni rimskom bogu šuma, pašnjak i izvora, pa je na osonovu toga zaključeno da se ilirski Vidasus po svojim atributima podudara sa tim rimskim božanstvom i da, prema tome, njegova pratilja Thana odgovara rimskoj Diani.

Perunovi simboli

Gromoviti znaci, koje često pronalazimo gravirane na krovnim gredama u svim slavenskim zemljama, smatraju se jednim od Perunovih simbola. Većina povjesničara se slaže da je njihova uloga bila zaštita kuće od udara groma. Međutim, postoje i teorije da su ovo univerzalni simboli koji su iscrtavani isključivo zbog estetike, što je možda i točno u nekim slučajevima kada se značenje ovog simbola izgubilo. 

U ovom slučaju je zanimljivo napraviti usporedbu i primijetiti da se npr. keltski bog Taranis, bog groma kao i Perun, prikazuje s munjama u jednoj, a kotačem u drugoj ruci. Također se na nekim reljefima ovakav šesterostruki kotač prikazuje uz Indru, Jupitera, Zeusa itd.

Postoji još jedna interpretacija zašto su se baš ovi simboli stavljali na grede ili fasade, a radi se o vezi ovih šesterostrukih simbola s cvijetom iris koji se kod nas naziva "perunika". Radi se o vjerovanju da perunike rastu na mjestu gdje je grom udario u tlo, a ako povežemo to pučko vjerovanje s onim da "grom ne udara dva puta u isto mjesto" tu dolazimo do mogućeg razloga zašto se ovi znakovi smatraju simbolom zaštite. 

Usput, perunika je na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglašena za nacionalni cvijet Republike Hrvatske.
---
Slike: 
- Skulptura Taranisa s gromovitim kotačem, Le Chatelet, Gourzon, Haute-Marne, France
- Prikaz gromovitih znaka na gredama u Poljskoj (Władysław Matlakowski)
- Perunike na Jadranskoj obali (HTZ)

Cudotvorna trava iva

IVA-TRAVA

Trava iva (Teucrium montanum) od mrtva pravi živa, uzrečica je koja prati biljku poznatu i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a koju mnogi travari smatraju vrijednom poput zlata. Ova biljka pripada obitelji usnatica, a ljekarnički joj je naziv Teucrii montani herba. Ova je biljka prirodni alterans, amarum, antiseptik, digestiv, emenagog, holagog, holeretik, specifik, stomahik i tonikum.

Među ostalim, koristi se za jačanje imunološkog sustava, a posebno je korisna ako ste izloženi stalnom stresu. U narodnoj medicini koristi se za liječenje probavnih i dišnih organa te se smatra da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih tvari nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca i nadutosti trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme te odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.

Također je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Smatra se i da pomaže kod noćnog znojenja kod tuberkuloze, tegoba s mjesečnicom, tegoba s jetrom i plućima, da potiče izbacivanje viška tekućine iz organizma te da vraća raspoloženje u depresiji.  

Čaj od trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti. Kako pokazuju istraživanja, razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju, poznatim po izvanrednoj ljekovitosti.

Tinktura trave ive pomaže kod hemoroida te bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline. Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kad je riječ o ranama i promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Štoviše, mnogi je smatraju univerzalnim lijekom za većinu bolesti.  

Vrlo je slična s najčešćom susjedom, nježnom pjeskaricom (Arenaria gracilis), a prepoznatljiva je po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica. Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Obično raste kao višegodišnji gusti prilegli grm na kamenitom tlu. Listovi su linearno lancetasti, s donje strane bijeli, a s gornje tamnozeleni. Cvjetovi su blijedožućkasti, zbijeni na vršnim glavicama.

Biljka cvate od lipnja do kolovoza
Vrlo je aromatična i jako gorkog okusa. Najčešće je se može naći na suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima. Ukratko, raste najviše na toplim obroncima brda i planina te na kamenjarima. Jedno od poznatih staništa su zapadne padine Učke. 

Bere se tijekom cvatnje, samo nadzemni dio biljke, tako da lisnate cvjetne vrhove grančica odsječemo oštrim škarama. Barem trećinu cvjetova ostavite netaknutima, radi obnove biljke. Treba ih brzo osušiti, na toplom i zračnome mjestu, ali u hladu. Sadrži eterično ulje, holin, heterozid, treslovinu, saponin i gorke tvari.

Top 15 recepata za zdravlje:
1. Za čišćenje krvi Žlicu suhe i usitnjene trave ive prelijte s 250 ml kipuće vode. Poklopite i kuhajte dvije minute, pa nakon 15 minuta procijedite. Pijte 3 puta na dan po šalicu svježeg nezaslađenog čaja, prije glavnih obroka.
2. Protiv hemoroida i žuči Dvadeset grama biljke potopite u 100 mililitara konjaka. Ostavite da stoji dva tjedna. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture. 
3. Jačanje organizma U čaju za jačanje organizma travu ivu pomiješajte s matičnjakom, majčinom dušicom i hajdučicom, najbolje u jednakim omjerima. Na primjer, pomiješajte po 20 grama svake biljke. Za pripremu čaja 1 jušnu žlicu te mješavine prelijte šalicom kipuće vode i poklopite te ostavite da se ohladi oko 20 minuta. Procijedite i pijte tri puta dnevno pola sata prije jela.
4. Vino za jačanje imuniteta U litru crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite da stoji osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, prije jela. Možete probati i ovaj recept: osušenu ivu sitno samljeti u mlinu za kavu. Uzimajte od jedan do tri grama prije jela. 
5. Probavni i dišni putevi Jednu čajnu žličicu suhe trave ive preliti s 2 decilitra vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti. Pijte od 2 do 3 šalice čaja dnevno. Za liječenje probavnog sustava čaj ne treba sladiti, a za liječenje dišnog sustava čaj treba zasladiti medom. 
6. Tinktura Oko 200 grama listova i cvjetova trave ive prelijte s litrom 60-postotnog alkohola. Dobro zatvorite bocu i držite na toplome mjestu mjesec dana. Procijedite. Pijte od 2 do 3 puta na dan po 15-20 kapi, s malo čaja ili soka. 
7. Tinktura na drugi način Oko 20 grama biljke namočite u 1 decilitru konjaka i ostavite da odstoji 14 dana. Procijedite, pa pijte tri puta dnevno po 20 kapi. Liječi od bolesti žuči, bijelog cvijeta kod žena, hemoroida i tuberkuloze. 
8. Tinktura protiv slabe cirkulacije i proširenih vena Pripremite po 50 grama sušenog lista koprive, sušene trave ive, 50 grama sušenog kantariona i isto toliko sušenog nevena. Pomiješajte biljke i stavite ih u veću teglu ili bocu, pa dodajte litru lozovače ili neke druge kvalitetne rakije. Dobro zatvorite i  ostavite da odstoji 30 dana. U međuvremenu će biljke upiti dosta tekućine. Zatim ih dobro iscijedite kroz gazu jer je to najbolji dio rakije. Tu tekućinu prelijte u čistu staklenu bocu te čuvajte na hladnom i mračnome mjestu. Pije se po jedna jušna žlica dnevno, ujutro prije jela ili tri puta dnevno prije jela po jedna mala žličica.
9. Prah od ive Osušenu travu ivu sitno sameljite u mlinčiću za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.
10. Za liječenje rana Kao kupka, trava iva povoljno djeluje na kožu, naročito kad je riječ o ranama i promjenama na koži. Jednostavno, u lavoru pripremite malo mlake vode pa dodajte od 20 do 30 kapi tinkture i namačite oboljeli dio tijela. 
11. Protiv reume i artritisa Trava iva vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Tradicionalno sredstvo za pripremu ljekovitih masti je svinjska mast, koja se može primijeniti i u izradi ovog pripravka. U tri žlice rastopljene, ne prevruće masti dodamo dvije žlice sitno narezanih suhih biljnih dijelova. Mješavinu ostavimo da se ohladi i skrutne. Potom je lagano rastopimo i ohladimo. Postupak ponovimo još dva puta, a nakon toga mast ocijedimo u pripremljene posude. 
12. Čajna mješavina za brži oporavak kod upale pluća Pomiješajte po 100 grama trave iva, zatim oman (Inula helenium) i očajnice (Marrubium vulgare). Tri jušne žlice te mješavine pomiješajte sa 750 mililitara proključale vode, promiješajte i poklopite. Ostavite da odstoji 30 minuta. Procijedite i pijte nezaslađeno tijekom dana u manjim gutljajima.
13. Čajna mješavina za normalizaciju rada jetre Pomiješajte po 20 grama trave iva, gujine trave (Silybum marianum) i maslačka (Taraxacum officinale), pa biljke sameljite u blenderu. Spremite u teglicu koja se može dobro zatvoriti i čuvajte na tamnome mjestu. Svakog dana uzimajte po jednu žličicu praha s malo vode ili čaja od nane, i to tri puta na dan, pola sata prije jela. Kura traje mesec dana.
14. Gorka travarica za probave i poboljšanje apetita Pomiješajte 20 grama trave iva te po 10 grama trave lincura (Gentiana lutea), podubica (Teucrium chamaedrys) i iđirot (Acorus calamus). Biljke stavite u čistu, suhu teglu ili bocu pa prelijte litrom jake voćne rakije. Dobro zatvorite te ostavite na tamnom i hladnome mjestu 12 dana, uz povremeno mućkanje. Procijedite i pijte po jednu čašicu prije jela. 
15. Mješavina protiv akni Svakog dana popijte pola litre čaja koji se priprema od mješavine jednakih količina listova matičnjaka, stabljike rusomače,  listova kadulje, listova i cvjetova vrijeska, stabljike ive trave, korijena puzave pirike i korijena odoljena. Sve biljke treba jako usitniti i pomiješati. U litru proključale vode stavite 5 g mješavine bilja i kuhajte poklopljeno 1/2 minute. Ohladite, prelijte u bocu i držite začepljeno.

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...