petak, 6. svibnja 2022.

Putovanja u centar Zemlje

ISTRAŽIVAČI OTKRILI OKEAN 644 KM ISPOD POVRŠINE NAŠE PLANETE
Sećate se svih onih naučnih fantastičnih filmova i knjiga Žil Verna, kao što je “Putovanje u centar Zemlje”? Očigledno nije sve izmišljeno.

Možda tamo ima mnogo nepoznatih stvari. I ako ima vode… može li biti života? Možda ne kakav ga mi zamišljamo, već na neki potpuno drugačiji način? Postoje mogućnosti.

Nakon decenija diskusije i razgovora o mogućnostima, naučnici navode da su konačno otkrili veliki okean vode unutar Zemljinog plašta, i ističu da je reč o velikom vodenom “rezervoaru” koji bi 3 puta mogao napuniti okeane na Zemlji. Ovo neverovatno otkriće sugeriše da su površinske vode planete došle unutar Zemlje, kao deo “kompletnog ciklusa vode na planeti”, a ne dominantne teorije da je voda stigla na Zemlju ledenim kometama milionima godina ranije.

Naučnici i danas uče mnogo o sastavu naše planete. I što više uspevaju da shvate, preciznija će biti predviđanja vezana za klimatske promene, vremenske uslove i nivoe mora, jer je sve gore navedeno usko povezano sa tektonskom aktivnošću koja neprestano vibrira ispod naših nogu. Istraživanje je sprovedeno od strane istraživača i geofizičkih naučnika u Sjedinjenim Državama i Kanadi koji su koristili podatke dobijene iz USArrai-a, koji je skup stotina seizmometara koji se nalaze širom S.A.D. i koji stalno slušaju kretanje Zemljinog plašta i jezgra.

Istraživači veruju da je voda na Zemlji možda došla iz unutrašnjosti planete i da je “gurnuta” na površinu zahvaljujući geološkoj aktivnosti. U članku objavljenom u časopisu “Nature” navodi se da su istraživači pronašli mali dijamant koji ukazuje na postojanje ogromnog rezervoara vode ispod Zemljinog plašta, oko 600 kilometara ispod naših stopala.

Prema glavnom autoru studije Grahamu Pirsonu, članu Univerziteta u Alberti, Kanada: „Ovo pruža izuzetno jake potvrde da postoje mokre tačke duboko unutar Zemlje. Tranziciona zona može sadržati toliko vode kao i svi okeani. zajedno”. Jedan od razloga zašto je Zemlja dinamična planeta je prisustvo vode unutra. Voda se menja u zavisnosti od načina na koji svet funkcioniše“, dodao je on.

Nakon što su istraživači godinama proučavali kretanje u plaštu i jezgru Zemlje, a nakon završetka bezbrojnih složenih proračuna za dvostruku proveru svojih teorija, istraživači veruju da su pronašli divovski bazen vode smešten u prelaznoj zoni između slojeva gornjeg i donjeg plašta – područje koje se nalazi negde između 400 i 660 km ispod površine.

Ovo otkriće otvara vrata drugih mogućnosti onoga šta je tamo dole? Da li su teorije koje govore o tome da je Zemlja prazna tačne? Pa, naša planeta možda nije šuplja, ali sigurno nije čvrsta, jer su naučnici sami rekli da postoji bezbroj enigmi o tome šta se tačno nalazi ispod površine jer se vrlo čudne stvari dešavaju 600 kilometara ispod površine.

Ova nova teorija sugeriše da je plašt planete ispunjen mineralom koji se zove Ringvudit, a za ovaj mineral se veruje da sadrži vodu. Merenja od strane USArrai-a ukazuju na to da što je dublje mineralni Ringvudit gurnut u plašt, povećani pritisak izaziva vodu, proces poznat kao “spajanje dehidracije”.

Postoji li drugi svet ispod našeg?
Pa, to zavisi od onoga u šta vi verujete, ali drevna mitologija i istorija često govore o podzemlju i da im se može pristupiti. Pitanje je da li ovo otkriće nešto menja?
Skeptici će ostati bliski i držaće se svojih dragocenih ideja i teorija, ali sa svakim novim istraživanjem i proučavanjem, shvatamo da imamo vrlo malo znanja o Zemlji, njenim okeanima i onome šta se nalazi ispod površine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...