srijeda, 9. studenoga 2022.

Smedja dama

SMEĐA  DAMA

Duh Raynham Halla, popularno poznat kao The Brown Lady, možda je najpoznatiji duh ikada snimljen kamerom.  Svaki istraživač paranormalnog je čitao ili čuo za ovo ukazanje.

Ova njena fotografija na stubištu je snimljena 1936. godine u Raynman Hallu, Norfolk, Engleska i zapravo je najautentičnija paranormalna fotografija svih vremena. 
Smeđa dama je nazvana tako, jer se pojavljuje u smeđoj brokatnoj haljini i široko se vjeruje da je duh Lady Dorothy Walpole koja se 1713. godine udala za Charlesa, drugog vikonta Townshenda.

Pričalo se da je Dorothy bila ljubavnica lorda Whartona, prije nego što se udala za Charlesa koji je Dorothy stalno sumnjičio za nevjeru.

Iako pravni zapisi govore da je pokopana 1726. godine, sumnjalo se da je sprovod bio samo prevara i da je Charles svoju suprugu zaključao u zabačenom dijelu kuće sve do njene "prave" smrti koja se desila mnogo godina kasnije.  

Šta god da je bio razlog njene smrti, sve je bilo prekriveno velom misterije i mnogi su počeli govoriti o viđenjima njenog duha, nedugo nakon što je umrla.

Ali, izvještaj o viđenju od strane bojnika Loftusa, koji je boravio u Raynham Hallu 1849. godine, se smatra jedinim autentičnim izvorom.

Idući prema svojoj sobi, bojnik Loftus i njegov prijatelj su na stepenicama opazili ženu u smeđem brokatu, koja je odmah nestala kad joj se bojnik Loftus pokušao približiti.

Odlučan da se suoči s ukazanjem, vratio se na isto mjesto sljedeće noći i ponovno je vidio.
Bio je užasnut kad je pogledao u njeno lice i vidio samo dvije crne duplje na mjestu gdje su joj trebale biti oči.

Nema komentara:

Objavi komentar

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...