srijeda, 27. travnja 2022.

Perunovi simboli

Gromoviti znaci, koje često pronalazimo gravirane na krovnim gredama u svim slavenskim zemljama, smatraju se jednim od Perunovih simbola. Većina povjesničara se slaže da je njihova uloga bila zaštita kuće od udara groma. Međutim, postoje i teorije da su ovo univerzalni simboli koji su iscrtavani isključivo zbog estetike, što je možda i točno u nekim slučajevima kada se značenje ovog simbola izgubilo. 

U ovom slučaju je zanimljivo napraviti usporedbu i primijetiti da se npr. keltski bog Taranis, bog groma kao i Perun, prikazuje s munjama u jednoj, a kotačem u drugoj ruci. Također se na nekim reljefima ovakav šesterostruki kotač prikazuje uz Indru, Jupitera, Zeusa itd.

Postoji još jedna interpretacija zašto su se baš ovi simboli stavljali na grede ili fasade, a radi se o vezi ovih šesterostrukih simbola s cvijetom iris koji se kod nas naziva "perunika". Radi se o vjerovanju da perunike rastu na mjestu gdje je grom udario u tlo, a ako povežemo to pučko vjerovanje s onim da "grom ne udara dva puta u isto mjesto" tu dolazimo do mogućeg razloga zašto se ovi znakovi smatraju simbolom zaštite. 

Usput, perunika je na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglašena za nacionalni cvijet Republike Hrvatske.
---
Slike: 
- Skulptura Taranisa s gromovitim kotačem, Le Chatelet, Gourzon, Haute-Marne, France
- Prikaz gromovitih znaka na gredama u Poljskoj (Władysław Matlakowski)
- Perunike na Jadranskoj obali (HTZ)

Nema komentara:

Objavi komentar

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...