srijeda, 27. travnja 2022.

Peluda(mitolosko bice)

Peluda (La Velue - Dlakava zvijer) je mitolosko bice koje se prvi put spominje u Francuskoj i navodno potjece kraj rijeke Huisine. Pripovijeda se da je svojedobno terorizirala mjesto La Ferté-Bernard u zmajskom obliku. Imala je velike kljove i bila je sposobna rigati vatru. Njeni opisi se pomalo razlikuju od pokrajine do pokrajine, ali njena moc ostaje u svakoj prici doista zastrasujuca. Tako se govori da je imala sposobnost unistavanja usjeva svojim dahom, ispaljivanja svojih pera poput  letecih projektila, uzrokovanje poplava svojim kornjacastim nogama i takodjer je bila u stanju unistiti svoje zrtve silovitom parom iz usta ili pljuvanjem kiseline. Njen rep je bio njeno oruzije i jednim je udarcem navodno mogla ubiti odrasla covjeka, ali govorilo se da je njen rep bio i njena jedina slabost. Sama prica pomalo podsjeca na onu o Sv. Juraju i Zmaju, koja je pak u svojoj sustini inacica jedne mnogo, mnogo starije pretkrscanske pripovijesti.

Pripovjeda se da je Peludi bio uskracen pristup Noinoj Arki, ali da je ipak prezivjela biblijsku poplavu tako sto se sklonila u pecinu blizu rijeke Huisine. Mnogo godina kasnije ponovno se pojavila i zapocela terorizirati ljudska naselja. Navodno je i sama skoncala kad je ubila zarucnicu nekog covjeka tako da joj je osvetoljubivi zarucnik odrezao rep, jedinu ranjivu tocku na tijelu.

Ono sto je posebno u ovoj prici jest sto se radi o dlakavom zmaju, stvarnoj rijetkosti jer iako se u nekim pricama o Peludi govori da je imala i ljuske na pojedinim dijelovima tijela, sam njen naziv govori da se radilo o dlakavom bicu cije je tijelo bilo prekriveno krznom.




Nema komentara:

Objavi komentar

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...