subota, 28. svibnja 2022.

Slavenski mit i obredi

KRUG ŽIVOTA

Poganski praslavenski praznici uz mit i obred

1. Nova godina

Vrijeme događanja: vjerojatno na proljetnu ravnodnevnicu ili na prvu četvrt mjeseca prije nje (prvi vidljivi mjesec); u svetom obrednom pjesništvu jasno se navodi da je to vrijeme cvjetanja prvih ljubica a koje se događa na početku klimatološkog proljeća.  

Mit: stara Morana umire na zadnji dan stare godine i odmah se rađa na Novu godinu skupa sa svojim bratom blizancem Jarilom kojega iste noći s nebeskog Perunova dvora na vrhu stabla svijeta odvodi Veles u svoj podzemni svijet. 

Obred: nošenje i spaljivanje idola Morane na staru godinu te slavljenje rođenja božanskih blizanaca na Novu uz obredne ophode koji prikazuju dolazak Velesa i odvođenje Jarila; tragovi ostali uglavnom na božićne običaje. 

2. Buđenje prirode

Vrijeme događanja: moguće na prvu četvrt nakon proljetne ravnodnevnice  – u narodu su tragovi ostali kod Slavena na Jurjevo (23. 4.), a kod Germana na Valpurgijsku noć, te kod Kelta na Beltane (30. 4. – 1. 5.); što je dosta kasnije pa je moguće bilo i na drugu prvu četvrt nakon ravnodnevnice; i ovdje opet imamo u obrednom pjesništvu formulu: kad je "pedalj duga travica i lakat duga mladica". 

Mit: dolazak Jarila iz podzemnog svijeta vječno zelenih livada punoga vlage čime on ljudskom svijetu donosi rast i bujanje prirode (vjerojatno su Dažbog i Daždbog samo njegove hipostaze-svojstva, onaj koji donosi kišu (dažd) odnosno koji daje (praslavenski daž - daj); to je njegov prvi susret s mladom Moranom u kojem se događa mitsko prepoznavanje. Tu su još djeca pa su ti motivi u folkloru često postali dječje pjesmice. 

Obred: sveti ophodi dječaka i djevojčica koji predstavljaju Jarila odnosno Moranu uz kičenje zelenim mladicama, njihovo darivanje od ukućana koje pohode, izvođenje stoke na pašu, krijesovi i obredni plesovi. 

3. Vjenčanje

Vrijeme događanja: ljetni suncostaj

Mit: Morana i Jarilo odrasli su i vjenčavaju se u tzv. svetoj svadbi. 

Obred: krijesovi, plesovi, tzv. ozavanje, u davnini vjerojatno i stvarna vjenčavanja između mladića i djevojaka koji su se uzimali te godine. 

4. Ljetina

Vrijeme događanja: moguće jesenska ravnodnevnica

Mit: Morana ubija Jarila a njegovo tijelo predstavlja plodnost svijeta. 

Obred: ophodi s idolom Jarila i njegovo pokapanje. 

5. Zima

Vrijeme događanja: moguće zimski suncostaj, ali je nejasno. 

Mit: vrijeme zime, studeni, mrtve prirode i smrti. Svijetom vlada stara, ogorčena i usamljena Morana koja ljudima donosi samo smrt. Perun je na nebu, ali šuti, tj. ne grmi kao Gromovnik jer mu je žena u podzemnom svijetu s njegovim najljućim protivnikom, bogom podzemnog svijeta Velesom. Ktonički dio godine kada vladaju mračni bogovi smrti. 

Obred: uglavnom ophodi sa zagovorima i žrtvom da Morana što manje ubija; ovdje je Morana često zoomorfna vučica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Okultizam i njegove opasnosti

Nešto o delfinima

Delfini imaju neokorteks (kora velikog mozga) razvijeniji od ljudskog.  Imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i međusobno daju unikat...